среда, 5 мая 2010 г.

Круп'яні запіканки і битки

Запіканки готують з рису, манною, гречаною, пшеничною круп, пшона з додаванням цукру або без нього, з фруктами, овочами, м'ясними і молочними продуктами. Запіканки, що готуються з великою кількістю яєць, масла, цукру, з додаванням смакових речовин, називають пудингами. Готують пудинг найчастіше з рису, пшона і манної крупи.

Круп'яні запіканки, котлети і битки готують з в'язкої каші, звареної на воді або молоці (цілісному або розбавленому водою). У готову кашу додають яйця і інші компоненти по рецептурі; отриману масу запікають на сковороді в духовій шафі або формують з неї битки і котлети.

Запіканка манна з фруктами

Зварити в'язку манну кашу на молоці, дати їй небагато остигнути, додати яйця, цукор, вершкове масло, все добре перемішати і викласти на змащену маслом і посипану меленими сухарями сковороду. Поверхню каші розрівняти, змастити маслом або сметаною. Запекти в добре розігрітій духовій шафі до утворення рум'яної скориночки. Готову запіканку, не виймаючи з сковороди, розрізати по діаметру на порційні шматки, зверху покласти зварені в цукровому сиропі або консервовані фрукти і полити фруктово-ягідним соусом або сиропом.

* На 1 стакан крупи - 4 стакани молока, 1/2 чайної ложки солі, 2-3 ст. ложки цукру, 2 яйця, 2-3 ст. ложки масла, 100 г різних фруктів.

Запіканка рисова, пшоняна або пшенична

Зварити в'язку кашу на молоці (див. "Молочні каші"), дати їй небагато остигнути, додати в неї яйця, промиті родзинки, розмішати, викласти на змащену маслом і посипану меленими сухарями сковороду, поверхню розрівняти, змастити сумішшю яєць і сметани. Запекти в духовці до утворення рум'яної скориночки. Готову запіканку розрізати на порції і полити маслом. Окремо можна подати гарячий ягідний кисіль.

* На 1 стакан крупи - 3 стакани молока, 1 ст. ложка цукру, 2 ст. ложки масла, 50 г родзинок, 1 яйце, 1 ст. ложка сметани, 1/3 чайної ложки солі, 2 ст. ложки мелених пшеничних сухарів.

Запіканка з моркви, рису і яблук

Зварити в'язку кашу на молоці (див. "Молочні каші"). Моркву нашаткувати і припустити, додати 3/4 стакана молока і гасити до готовності. Змішати моркву з нашаткованими сирими яблуками, лимонною цедрою і звареним, рисом, що злегка остигнув, додати цукор і яйця, влити 1/4 стакана молока, добре вимісити і викласти на сковороду, змащену маслом і посипану меленими сухарями. Зверху змастити сметаною і запекти в духовій шафі. При подачі на стіл полити маслом.

* На 1/2 стакана рисової крупи - 1,5 стакана молока (для варива каші), 400 г моркви, 200 г яблук, 1 стакан молока, 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки вершкового масла, 2 ст. ложки сметани.

Крупник гречаний

У кипляче молоко всипати крупу (ядрицю або протягнув) і варити її до загусання, потім зняти з вогню, покласти в неї протертий крізь сито або пропущений через м'ясорубку сир, сметану, додати яйця, сіль, цукор і все добре перемішати. Підготовлену масу викласти рівним шаром на змащену маслом і посипану меленими сухарями сковороду, поверхню розрівняти, змастити сметаною, полити 1 ст. ложкою розтопленого масла і поставити для запікання в духову шафу на 40-50 мин. Готовий крупник розрізати на порції, полити маслом або сметаною.

* На 1 стакан гречаної крупи - 2 стакани молока, 200 г сиру, 1/2 стакана сметани, 2 яйця, 1/2 чайної ложки солі, 2 ст. ложки масла, 2 ст. ложки цукру.

Крупник з гречаної каші

Зварити розсипчасту гречану кашу. Готову теплу або охолоджену кашу змішати з сиром, протертим крізь сито або пропущеним через м'ясорубку, додати яйця, сметану, цукор і посолити. Масу добре перемішати, викласти на деко або сковороду, заздалегідь змащену маслом і посипану меленими сухарями, поверхню розрівняти, змастити сметаною. Запекти в добре розігрітій духовій шафі протягом 30-40 мин. Готовий крупник розрізати на порції, полити маслом або сметаною.

* На 1 стакан крупи - 200 г сиру, 1/2 стакана сметани, 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1/2 чайної ложки солі, 2 ст. ложки масла.

Пудинг рисовий

Підготовлений рис засипати в киплячу воду і варити 10 мін, потім воду злити, а рис залити гарячим молоком, додати сіль і, помішуючи, варити на слабкому вогні 25-30 мин. Готову кашу небагато остудити, додати в неї яєчні жовтки, розтерті з цукровим піском, промиті родзинки і ванільний цукор. У ретельно перемішану масу додати збиті білки, викласти її рівним шаром на змащену маслом і посипану меленими сухарями сковороду, змастити сумішшю яєць і сметани і запекти в духовій шафі. Готовий пудинг викласти на підігріте блюдо, нарізувати на порції і полити гарячим фруктово-ягідним соусом, сиропом або варенням.

* На 1 стакан рису - 2 стакани молока, 2 яйця, 2-3 ст. ложки цукру, 50 г родзинок, 1/2 чайної ложки солі, 1-2 ст. ложки масла, 1/2 пороша ванільного цукру.

Битки рисові, пшоняні

Зварити в'язку рисову або пшоняну кашу на воді або на молоці навпіл з водою, дати їй небагато остигнути, потім додати яйця, розмішати і, змочивши руки в холодній воді, сформовать з маси битки або котлети, обваляти їх в мелених сухарях і обсмажити на сковороді з маслом. Подати битки з киселем, сметаною, фруктово-ягідним або молочним соусом.

* На 2 стакани крупи - 5 стаканів води або молока навпіл з водою, 2 яйця, 1 ст. ложка цукру, 1 чайна ложка солі, 4 ст. ложки масла, 1/2 стакана мелених сухарів.

Котлети пшоняні з морквою

Зварити в'язку пшоняну кашу на воді або на молоці навпіл з водою. Моркву очистити, промити, нарізувати тонкими скибочками або натерти на терці з крупними отворами, скласти в каструлю, додати 1-2 ст. ложки масла і 1/2 стакана води. Каструлю закрити кришкою і гасити моркву на слабкому вогні до готовності. Потім з'єднати моркву з гарячою кашею, додати яйця і все добре перемішати. З отриманої маси сформовать котлети, обваляти їх в мелених сухарях і обсмажити на сковороді з маслом. Подати з молочним соусом або сметаною.

* На 1,5 стакана пшона - 4 стакани води або молока навпіл з водою, 2/3 чайної ложки солі, 5-6 шт. моркви, 5 ст. ложок масла, 2 яйця, 1/2 стакана мелених сухарів.

Битки гречані

У киплячу підсолену воду (1,5 стакана) засипати крупу і варити 30-35 мин. Потім зняти з вогню, додати протертий сир, цукор, яйця і все добре перемішати. З отриманої маси сформовать битки, обваляти їх в мелених сухарях і обсмажити на сковороді з маслом. Подати із сметаною. Гречані битки (без сметани) можна подати до борщу або розсольника.

* На 1 стакан крупи - 100 г сиру, 2 яйця, 1 чайна ложка цукру, 1/2 чайної ложки солі, 2 ст. ложки масла, 1/2 стакана мелених сухарів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий