среда, 5 мая 2010 г.

12 страв на Святий Вечір

02/01/2009
1.КУТЯ
Зерно пшениці (0,5 л) промити холодною водою, поставити варити, поки не стане м’яким. За той час, поки охолоджується зерно, промити горячою водою мак (250 г). Воду злити і висипати мак до макітри. Перетирати його до появи молочкуватої суміші. Краще терти мак, якщо додати до нього 50 г цукру.
Взагалі цю справу варто доручити в чоловічі руки.
Зварене зерно пшениці помістити в макітру з перетертим маком, перемішати, додаючи мед чи цукор та горіхи до смаку.
Під час вечері першим пробує кутю господар!

2. ПИРОГИ З КАПУСТОЮ
Квашену капусту промити, відварити, відтиснути.Порізати чи перемолоти на м’ясорубці (звичайно, коли охолоне зварена капуста). А за цей час слід замісити тісто на воді, як на пироги, порізати та підсмажити до рум’яна цибулю, яку перемішати з капустою та смажити 10—15 хв. капусту, додаючи до смаку сіль та перець.
Як ліпити вареники, пироги — в Україні знає кожна господиня!
До столу пироги подаються политі олією.
3. ПІСНИЙ БОРЩ
Очищені червоні буряки (1 кг) нарізати кружальцями, залити кип’яченою холодною водою і витримати з тиждень — заквасити (в 3 л банці) добре вкинути шкірку чорного хліба. Борщ варити саме на цьому росолі, квашені буряки не використовуються. Натомість сирі буряки зварити окремо.
Через ніч треба намочити гриби, зранку їх порізати і відварити. Поки будуть варитися гриби, почистити відварений буряк, порізати його соломкою, а також підготувати моркву, петрушку.
Потім все це залити росолом і варити до готовності, сіль до смаку. Пісний борщ подають на стіл разом з «ВУШКАМИ».
4. ВУШКА
Сушені гриби намочити через ніч, відварити. Перемолоти на м’ясорубці, перемішати із смаженою цибулею, додаючи перець, сіль до смаку.
Тісто замісити, як на вареники. Розкачати його та порізати квадратиками. В середину квадратиків класти гриби. Спочатку зліпити два протилежні кінці — утворився трикутник, кінці якого з’єднуємо.
Це і є «ВУШКА». Варити, як вареники.
5. ГОЛУБЦІ З ТЕРТОЇ КАРТОПЛІ
Запарити листя свіжої капусти. Почищену сиру бульбу (1 кг) помити і потерти на терці, трохи відтиснути. Додати до смаку сіль, перець, одну зварену бульбу, пересмажену на олії цибулю. Загорнути цю масу в листя, залити водою , і варити до готовності.
На стіл подавати з «запаленими грибами», змастити олією.
6. ГРИБИ ЗАПАЛЕНІ
Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. За тон час підсмажити муку до золотистого кольору, потім додати холодної води, розмішати. Цю підливу, у вигляді сметани, вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20—30 хв.).
По пості до тої страви можете пристосувати і сметану, але не на Святу Вечерю.
7. ОСЕЛЕДЕЦЬ МАРИНОВАНИЙ.
На 250 г води додати 2 лаврових листки, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного та пахучого перцю. Це все кип’ятити.
Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кружальцями. Складати в банку (1 л): один шар риби, один цибулі і т. д. Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл.
Добре би було заправити олією.
8. ФАСОЛЯ КОЛОЧЕНА
0,5 л фасолі намочити (на ніч). Потім залити свіжою водою, і зварити. Зварену (м’яку) фасолю колотити колотівкою, або ж розімнути ложкою до майже однорідної маси. Не забудьте додати солі, 1 г перцю і заправити смаженою на олії цибулею!
9. ГОРОХ З КАПУСТОЮ
0,5 л горskipped відмочити у воді (на ніч). Потім залити свіжою водою і зварити. «Грамів зо триста» квашеної капусти відварити, перемішати з горохом й заправити смаженою на олії цибулею.
На стіл подавати розігрітим.
Але зовсім інакшого смаку цій страві додає ЧАСНИК!
10. РИБА СМАЖЕНА
Рибу почистити, промити і посолити. «Обкачати» в муці.
Смажити на олії. Добре їсти з бурячками.
11. ЦВІКЛІ
Зварити добре помитий буряк. Почистити і потерти буряк та хрін. Перемішати це все, додаючи оцет, сіль, цукор до смаку.
12. ПАМПУХИ З УЗВАРОМ
1 кг муки, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру.
Розчинити водою половину муки і дріжджів. Так, щоб маса була як сметана (не магазинна). Поставити на тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити, на тепло. Коли тісто підросте, з нього викачують кульки, і дають їм підрости. Смажити пампухи в олії.
Добре виглядає і смачно, коли подати: на стіл пампухи посипані цукром-пудрою. Ще смачніше з узваром — компотом з сухих фруктів.
Узвар добре зварити за день до Святого Вечора.

Комментариев нет:

Отправить комментарий