среда, 5 мая 2010 г.

Найкращі рецепти куті

04/01/2010
Кутю залежно від регіону та традиції готують по-різному, але традиційний рецепт куті є наступним:
Відварюється пшениця, таким чином, щоб вона була м’якою, але водночас і не розвареною. Мнеться мак (раніше це робили у ступі) таким чином, щоб “пішло молочко”. Подрібнюються грецькі горіхи. Розпарюбться родзинки. Береться пару ложок меду. Усе це перемішується з невеличкою кількістю теплої кип’яченої води (інколи готують на узварі).
У куті кожна складова має своє значення: мак – це зорі на небі, молодість; пшениця – це життя; мед – здоров’я; горіхи – багатство; ізюм – життя та любов, боже провидіння.

2 рецепт:
На 0,5 л пшениці — 200 г маку, 200 г цукру, 2 ст. ложки меду, 100 г горіхів.
Перебрану піхану (очищену від луски) пшеницю промити декілька разів. Залити гарячою водою і варити без жиру 2-3 години на легкому вогні. Не солити.
Мак запарити, потім зцідити воду і розтерти його в макітрі без цукру до білого молочка. Горіхи дрібно посікти. Зварену пшеницю вимішати з маком, медом, горіхами. Додати за смаком цукру. Розчинити холодною кип’яченою водою (в деяких районах до куті доливають відвар сушених фруктів). Подавати в макітрі з дерев’яною ложкою.
3 рецепт:
Щоб приготувати добру кутю, слід уміло зварити кашу з пшеничних чи перлових крупів. Основне — витримати співвідношення крупів і води і доглянути, аби не підгоріло. Крупи треба перемити і залити для замочування на кілька годин водою (1:2,5), варити у цій же воді без солі та жиру. Як закипить, вогонь звести до малого, поварити годину, а далі поставити умлівати: у духовку чи добре обкутавши.
Подаючи кутю до столу, заправляють її (не варто використовувати всю кашу відразу, краще зберігати її у холодному місці і брати, скільки потрібно на один раз). На 2 склянки холодної перевареної води (а ще краще — узвару) потрібно взяти по півсклянки розтертого маку, запарених родзинок, меду, 2 — 3 ст. л. цукру, подрібнені ядра з 15 волоських горіхів (мед та цукор розвести у воді). Краще готувати кутю не безпосередньо перед вживанням, а раніше, тоді вона добре настоюється.

Комментариев нет:

Отправить комментарий