вторник, 9 ноября 2010 г.

Ароматний гарбузовий пиріг Гаррі Поттера (з пісочним тістом від Le Cordon Blue)

Прославлений на весь світ книгами про Гаррі Поттера, ароматний гарбузовий пиріг. Душевна домашня випічка до вечірнього чаю в холодну пору. Гарно смакує як теплим так і холодним.
Ароматний гарбузовий пиріг Гаррі Поттера (з пісочним тістом від Le Cordon Blue)
Начинка:
50 гр масла
75 гр цукру
1 уп. ванільного цукру (10 гр)
1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
2 ст.л. меленої кориці
400 гр м'якоті гарбуза
1 очищене яблуко
1 яйце
1 ст.л. молока

Пісочне тісто від Le Cordon Bleu:
300 гр борошна
150 гр холодного масла/маргарину
4 ст.л. холодної води
4 ст.л. холодної горілки
1 ч.л. розпушувача

1. Борошно просіяти з розпушувачем.
2. Масло порізати кубиками. Змішати з борошном і посікти ножем в крихту.
3. По столовій ложці додавати воду і горілку, збираючи тісто в шар.
4. Поставити в холодильник на 30-60хв (або й більше)

1. Мякоть гарбуза і яблуко порізати невеличкими кубиками.
2. У каструльці змішати масло, цукор і прянощі. Злегка підігріти, щоб масло розтопилося.
3. Додати гарбуз і варити 10 хв, тоді додати яблуко і варити ще 5-7 хв. до мякості гарбуза.

1. Поділити тісто навпіл. Одну половину тонко розкатати і вистелити дно форми.
2. Зверху викласти гарбузову начинку.
3. Розкатати другу половину тіста. Накрити нею пиріг з начинкою, підрівняти краї.
4. З обрізків можна зробити маленькі листочки, сердечка і тд.
5. Збити яйце з ложкою молока, змастити верх пирога. Посипати ванільним цукром. Проколоти 2-3 дірочки для виходу пари.
6. Поставити форму з пирогом в духовку і випікати 25-30хв до золотистого кольору.
7. Подавати теплим ібо холодним. Можна з морозивом, сметаною або густими вершками

Смачного!

М.К.: В оригінальному рецепті на kuking.net пропонували брати 225 гр тіста, у мене ж пішло близько 400 гр, хоча розкатувала я доволі тоненько. Форму брала прякмокутну 25х18см.
понеділок, 08.12.2008, retgdwer_a
Коментарі
2008/12/09 10:21:51
Мм.. для малечі на Новий Рік будемо готувати свято, то треба спекти :)
-
2008/12/09 21:38:32
to a.betka

О, нашому маляті такий пиріг дуже смакує :) Він усе просив, дати йому ше смачного гарбузика
-
Гість: Olena, 93.180.213.55
2008/12/13 23:42:59
А я Нового Року не чекала і спекла цю смакоту сьогодні. Я просто дуже люблю гарбузку і тепер вже не тільки через те, що в мене гарбузяна кашка це приємний спогад мого дитинства (бабуся варила, в мене і досі так як в неї не виходить), а вже заради того, щоб показати який смачний може бути цей овоч на кухні, не кажучи вже про користь(просто коли після одруження я обмовилась, що люблю гарбузку, то чоловік фукнув і сказав, що гарбузами годують свиней і це не для нього). Цього року ми вже самі виростили наші "сонечка" і тепер чоловік щоразу як я приготую щось нове гарбузяне зовсім не фукає, а каже"мм, смачно". Тому за даний рецепт особлива подяка. Причому я і не сподівалась, що випічка буде такою мякою і ніжною. А коли варила начинку, то від суміші ванілі, кориці і мускатного горіху вийшов справжній сеанс аромотерапії.
-
Гість: Greta, tangential-gratitude.volia.net
2008/12/24 15:41:19

А в мене такий рецепт гарбузяного пирога - називаю його "Бліц-кріг"

1,5 склянки натертого гарбуза, 1,5 скл. борошна, 1 скл. цукру, 1 яйце, 2 столових ложки олії, 2 столових ложки маргарину (або вершкового масла), сіль (0,5 ч.л.), сода (0,8 ч.л.). Можна в тісто додати горіхи та родзинки.
Змащену олією форму притрусити сухарями; підготувати родзинки й горіхи. У натертий на „бурякову” тертушку гарбуз додати цукор, сіль, соду – старанно перемішати; родзинки, горіхи – перемішати; додати яйце, олію, розтоплене вершкове масло – перемішати; додати борошно, перемішати. Вилити отриману сметаноподібну суміш у підготовлену форму. Випікати в духовці приблизно 45 хвилин; у мікрохвильовій печі 15 хв. на 540 вт і 12 хв. в комбінованому з грілем рижимі. 
 

Чабатта

Чабатта - славетний італійський хліб, який славиться хрумкою скоринкою і м'якушем з величезними дірками.
Готується тсто на опарі. Загалом тісто для чабатти не схоже на звичайне хлібне тісто, воно значно рідше і довго "підходить".
Незважаючи на те, що чабатта потребує часових затрат і певних зусиль - результат безумовно вартий того!
Чабатта
Опара:
350 гр борошна
180 мл води
1/4 ч.л. сухих дріжжів

Тісто
450 гр борошна
1/2 ч.л. дріжжів
340 мл води
50 гр оливкової олії
2 ч.л. солі
Чабатта

Духовка: 220С

Опара:
1. Розмішати дріжжі в теплій воді, додати просіяне борошно і замісити тісто.
2. Поставити тісто в змащену олією миску, накрити плівкою і залишити на 18-24 год.


Тісто:
1. Розвести дріжжі в воді, просіяти борошно, перемішати. Додати опару, олію і сіль, замісити тісто.
2. Вимісити тісто на протязі 20хв. Сформувати шар і викласти в змащену олією миску. Никрити плівкою або рушничком, залишити на півтори години.
3. Відрізати шмат пергаменту для випічки. Рясно посипати його борошном (я просіюю через сито). Розділити тісто на 2 частини.
4. Викласти одну частину на пергамент з борошном і сформувати продовгувату буханку. Перекрутити кілька раз навколо осі.
5. Припідняти краї пергаменту так, щоб буханка зберігала форму і не розпливалася в ширину, можна підперти чимось з двох сторін.
6. Повторити з другою частиною тіста.
7. Залишити підходити на 40хв
8. Розігірти духовку до 220С разом з противнем.
9. Обережно перенести зя краї пергамент на противень, присипати буханки борошном.
10. Випікати 18-20хв.
11. По можливості дати охолонути

Смачного!

М.К.: доволі клопітка випічка, особливо першого разу, але не хвилюйтеся, якшо чабатта не вдається з першого разу (напр. дирочки не такі вже великі)... у всіх різне борошно, різні атмосферні умови, різна духовка. Та якщо ви не втрачатимете надії, усе обов'язково вдасться, і будете стократ винагороджені результатом!



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий